Sejak WhatsApp mengemaskini terma baharu dalam perkhidmatan mereka, banyak pengguna yang telah beralih kepada Telegram atau Signal.

Susulan daripada itu, WhatsApp juga dilihat sedaya upaya untuk memastikan penggunanya kekal untuk menggunakan aplikasi permesejan ini.

Pertama kali, ia tampil dengan penjelasan kemas kini privasi tersebut menerusi laman WhatsApp. Kemudian, mereka telah berkongsi status pertama berkaitan privasi ini kepada beberapa pengguna di India dan Mexico.

Hari ini, WhatsApp dilihat berkongsi status tersebut buat seluruh pengguna mereka secara global. Menerusi perkongsian itu, mereka menekankan bahawa WhatsApp sangat komited menjaga privasi pengguna.

Walau bagaimanapun, status yang dikongsikan ini adalah sedikit berbeza daripada yang dilaporkan WABetaInfo dimana WhatsApp menyatakan mereka tidak akan berkongsi kenalan anda di Facebook dan tidak dapat lihat lokasi yang dikongsikan pengguna.

Selain itu, segala perbualan pengguna tidak boleh dibaca atau didengar kerana permesejan itu disulitkan hujung ke hujung (end-to-end encryption).

Tambahan lagi, WhatsApp akan terus berkongsi maklumat kemas kini terbaharu mereka melalui status. Ini dilihat sama seperti mana yang dilakukan pada Telegram iaitu pengguna dapat mengetahui pembaharuan yang ada pada setiap versi baharu.

Oleh itu, dengan pembaharuan daripada WhatsApp ini, adakah anda masih ingin menggunakannya? Bahkan, Telegram juga telah membenarkan anda memindahkan perbualan daripada WhatsApp ke Telegram.