Alibaba Group memaklumkan bahawa mereka  melancarkan Pusat Inovasi Alibaba Cloud di Kuala Lumpuri bagi menyediakan persekitaran yang kondusif kepada syarikat pemula niaga untuk berkembang di Malaysia dan luar negara.

Syarikat itu juga berharap akan dapat melatih seramai 30,000 pekerja profesional tempatan bagi memperkukuhkan komitmen kemajuan tenaga kerja domestiknya.

With the innovation center, we hope to help businesses in Malaysia to not only survive and thrive during the pandemic, but also provide a conducive environment to nurture local talents, preparing them to embrace the digital future.” Selina Yuan, Pengurus Besar Unit Perniagaan Antarabangsa Alibaba Cloud Intelligence.

Alibaba Cloud akan melabur sebanyak USD 1 billion (RM 4.145bil) dalam tempoh tiga tahun akan datang sebagai sebahagian daripada  projek Asia Forward.

Projek itu mensasarkan untuk mewujudkan sejuta kumpulan tenaga kerja digital dan memperkukuhkan 100,000 pembina serta pertumbuhan 100,000 syarikat pemula niaga teknologi di Asia Tenggara dan Hong Kong.

Sumber: Alibaba