Sebagai pengguna pastinya kita mahukan membeli sesuatu barang pada harga terbaik dan berbaloi dibeli. Tambahan pula di waktu mendesak sejak pandemik COVID-19 yang berlaku ketika ini.

Untuk memudahkan anda membandingkan sesuatu barangan sebelum membelinya, anda boleh menggunakan aplikasi yang dibangunkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Aplikasi Mudah Alih yang dikenali sebagai Price Catcher dari KPDNHEP memaparkan maklumat harga untuk lebih daripada 400 jenis barangan keperluan pengguna yang dikutip oleh lebih dari seribu Pegawai Pemantau Harga (PPH) KPDNHEP di seluruh negara secara harian mingguan dan bulanan.

Aplikasi ini sekaligus dapat membantu pengguna merancang perbelanjaan dan menjimatkan masa serta kos untuk membuat perbandingan harga antara premis yang berlainan di sesuatu kawasan.

Antara ciri-ciri utama aplikasi ini adalah seperti carian mengikut kategori, lokasi atau perkataan, perbandingan harga berdasarkan item atau bakul barangan, fungsi pandu arah ke premis pilihan menggunakan aplikasi Waze atau Google Map, berkongsi maklumat carian harga melalui media sosial dan hebahan (pop up banner) mengenai perubahan harga minyak atau maklumat kepenggunaan yang lain.

Aplikasi Price Catcher boleh dimuat turun secara percuma dari peranti Android menerusi Play Store dan peranti iPhone atau iPad menerusi App Store.

Atau anda juga boleh melayari laman sesawang Price Catcher untuk melihat maklumat harga lebih 400 barangan keperluan mengikut negera dan kawasan.