Ketika pengenalan Android 11 versi pembangun, Google telah menguji ciri gestur “double tap” yang membolehkan telefon menerima input hanya dengan mengetuk panel belakang sebanyak 2 kali.

Pada masa itu, ia digunakan sebagai fungsi pintas membuat tangkapan layar, membuka menu multi-taskingĀ dan lain-lain. Ia menggunakan maklumat dari sensor gyroskop dan accelerometer untuk menterjemahkannya menjadi input gestur.

Namun ia tidak diperkenalkan secara rasmi ketika Android 11 versi umum dilancarkan. Kini, fungsi tersebut mula disebut semula pada kod Android 12 menandakan versi rasmi kemaskini Android itu mungkin akan memperkenalkan fungsi ini.

Jika mengikut laporan asal, fungsi ini tidak diperkenalkan pada Android 11 kerana telefon sering kali mengesan gestur secara tidak sengaja apabila tersentuh jari.

Perkara ini mungkin tidak terjadi pada Android 12 kerana versi fungsi ini lebih diperkemas dan memerlukan ketukan lebih kuat.

Namun, masih tidak jelas adakah fungsi ini akan diperkenalkan untuk kesemua telefon Android 12 ataupun menjadi ciri khusus untuk model Google Pixel sahaja.

Untuk pengetahuan pembaca, fungsi ini turut terdapat pada iOS 14 pada iPhone yang diperkenalkan pada Jun tahun lalu.

Sumber: 9to5Google