Semenjak pengenalan dan kepesatan pembangunan teknologi rangkaian 5G, pelbagai teori, dakwaan dan pelbagai cerita dongeng diheboh-hebohkan oleh para ahli teori konspirasi.

Khabar-khabar angin itu cukup menarik sehingga berjaya mempengaruhi sebahagian masyarakat di seluruh dunia.

Menurut kaji selidik yang dijalankan oleh pasukan penyelidik dari InMyArea (IMA), 24% atau lebih 1 daripada 5 pengguna di A.S (Amerika Syarikat) percaya bahawa sekurang-kurang satu daripada teori-teori konspirasi berkaitan 5G adalah benar.

Teori yang mendakwa rangkaian 5G sebagai penyebab utama kanser adalah teori yang paling popular dikalangan masyarakat A.S.

Mengaitkan rangkaian 5G sebagai penyebar virus COVID-19 juga adalah antara yang popular dan dipercayai masyarakat di sana.

Tetapi yang paling ramai pengguna di A.S  percaya dengan teori berkaitan 5G ini adalah rangkaian 5G didakwa penyebab kepada kerosakan pokok dan hidupan tumbuhan.

Tetapi yang peliknya, hasil kajian oleh IMA mendapati 35.9% pengguna telefon pintar di A.S yang percaya tentang teori-teori konspirasi 5G ini tetap menggunakan rangkaian 5G yang sedia ada.

Berikut adalah 9 teori konspirasi rangkaian 5G yang popular dikalangan masyarakat menurut IMA:-

Data yang dikutip IMA ini adalah hasil kaji selidik ke atas 991 responden yang biasa dengan teknologi 5G.

Daripada jumlah itu, 42% responden adalah dari wanita dan 57.1% lagi adalah dari golongan lelaki.

Jadi, bagaimana pula dengan anda? Adakah anda percaya dengan teori-teori konspirasi berkaitan 5G ini sepertima masyarakat di A.S?

Sumber: InMyArea