Boleh dikatakan setiap hari terdapat saja kritikan, maki dan cacian pengguna dilemparkan kepada penyedia syarikat-syarikat penyedia perkhidmatan telekomunikasi di Malaysia.

Ia berikutan rasa tidak puas hati para pengguna terhadap kualiti perkhidmatan yang diberikan oleh syarikat-syarikat tersebut.

Kebiasaannya isu berkaitan servis internet adalah yang paling banyak diadu oleh orang ramai.

Namun begitu kebanyakkan aduan-aduan atau tuntutan yang dibuat itu  mungkin lambat tindakan yang diambil oleh penyedia perkhidmatan.

Malah mungkin saluran aduan yang digunakan pengguna adalah kurang tepat seperti komen-komen yang dihantar di laman sosial penyedia perkhidmatan tersebut.

Jadi di sini dikongsikan 4 cara untuk anda membuat aduan dengan betul terhadap syarikat-syarikat penyedia perkhidmatan telekomunikasi.

1. Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM)

CFM adalah sebuah badan kawalselia kendiri yang ditubuhkan pada Februari 2001 dibawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 di bawah naungan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Orang ramai yang tidak berpuas hati terhadap rangkaian perkhidmatan telekomunikasi boleh menghubungi pihak CFM bagi membuat aduan masalah rangkaian telekomunikasi yang dihadapi mereka.

Aduan boleh dihantar melalui e-mel kepada [email protected].

Atau aduan anda  juga boleh dibuat menerusi aplikasi mudah alih “My Mobile Rights” yang boleh dimuat turun dari Google Play untuk peranti Android.

Aplikasi My Mobile Rights.

2. Biro Pengaduan Awam (BPA)

Biro Pengaduan Awam (BPA) adalah sebuah agensi di bawah Pusat Governans, Integriti dan Anti-rasuah Nasional (GIACC), Jabatan Perdana Menteri yang mengurus dan menyelesaikan aduan/maklum balas orang ramai mengenai ketidakpuasan hati mereka terhadap agensi-agensi awam.

Agensi-agensi awam itu termasuklah meliputi agensi-agensi yang diswastakan dan institusi yang berbentuk monopoli dan membekalkan keperluan awam yang dirasai tidak adil, tidak mematuhi undang-undang dan peraturan, penyelewengan dan seumpamanya.

Untuk membuat aduan kepada BPA, orang rami boleh melakukannya dengan pergi ke laman Sistem Pengurusan Aduan Awam (SISPAA).

Atau aduan juga boleh dibuat melalui aplikasi Respons Rakyat yang boleh dimuat turun ke dalam peranti Android dan iOS.

Aplikasi Respons Rakyat.

3. Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM)

Tribunal Tuntutan Pengguna (TTP) ditubuhkan di bawah Seksyen 85, Bahagian XII Akta Pelindungan Pengguna 1999 [Akta 599] yang beroperasi di bawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Menerusi TTPM, pengguna boleh memfailkan tuntutan tebus rugi terhadap barang atau perkhidmatan dengan mengisi Borang Pernyataan Tuntutan (Borang 1) yang boleh diperolehi secara percuma dari semua pejabat Tribunal.

Atau pengguna boleh memuat turun Borang Pernyataan Tuntutan (Borang 1) dari portal e-Tribunal.

Atau pengguna juga boleh memfailkan tuntutan secara dalam talian melalui Sistem e-Tribunal dengan dengan mendaftar di laman https://ttpm.kpdnhep.gov.my.

4. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM)

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) adalah badan yang bertanggungjawab mengawal selia industri komunikasi dan multimedia yang bercantum merangkumi telekomunikasi, penyiaran, perkhidmatan internet, pos dan perkhidmatan kurier serta pensijilan digital.

SKMM telah menubuhkan “Biro Aduan SKMM” untuk menerima dan mengendalikan aduan berkaitan perkhidmatan komunikasi dan multimedia.

Jadi pengguna boleh membuat sebarang aduan berkaitan kepada pihak SKMM melalui portal https://aduan.skmm.gov.my.

Kesimpulan

Setiap agensi yang dinyatakan di atas mempunyai had dan pengkhususan bidang kuasa mereka sendiri. Oleh itu adalah penting bagi pengguna memahami had bidang kuasa badan-badan tersebut.

Pengguna disyorkan untuk mengadukan terlebih dahulu permasalahan perkhidmatan telekomunikasi yang dihadapi kepada syarikat-syarikat yang bertangungjawab ke atas perkhidmatan mereka.

Walaubagaimanapun sekiranya tiada sebarang tindakan diambil, barulah pengguna memanjangkannya kepada badan-badan di atas bagi tindakan lanjut.

Ia adalah sepertimana yang disyorkan oleh pihak SKMM menerusi diagram aduan mereka.

Juga suka diingatkan kepada anda, aduan-aduan yang dibuat perlulah menggunakan bahasa yang sopan dan berhemah. Jangan sesekali menggunakan kata-kata kasar, kesat atau lucah dalam aduan anda kerana pihak tersebut tidak akan melayan aduan-aduan yang mengandungi perkataan atau ayat yang tidak sopan.

P/s: Tapi jika dilihat kepada trend sekarang, membuat aduan hanya akan mengambil masa sebelum tindakan diambil. Kuasa viral nampaknya lebih berkesan. Betul ke tidak?